Tevreden met je uitrusting? Of op zoek naar iets nieuws?

Als je een duikshop in loopt zul je een enorme hoeveelheid soorten, merken en keuzes tegenkomen. Denk rustig na en laat je goed adviseren! Welk materiaal is geschikt voor jouw duikervaring en duikplannen? En hoe kun je je materiaal het beste (laten) onderhouden? Op deze pagina vind je talloze tips over jouw ideale duikuitrusting.

Heb je deze artikelen al gelezen?

Veel gestelde vragen

Veel duikers dragen een wetsuit, in het Nederlands natpak genoemd; dat is een pak dat gemaakt is van neopreen. Je hebt wetsuits in verschillende diktes, afhankelijk van de (water)temperatuur. Het water dat in je wetsuit komt wordt door het neopreen vastgehouden en neemt je lichaamstemperatuur aan. Daardoor blijf je warm. In een droogpak blijf je echter nóg makkelijker warm. Een droogpak zit los om je lichaam, behalve bij je enkels, nek en polsen. Schoenen zitten vast aan het pak. Je kunt er kleding onder aan doen, want er komt geen water in je pak. Je hebt droogpakken van verschillende materialen: neopreen, trilaminaat en tweedehands zie je ook nog wel pakken van latex voorbij komen. Welk materiaal je ook kiest, droogpakken zijn over het algemeen (veel) duurder dan wetsuits. Je betaalt onder andere voor comfort: op gure dagen met een koude wind is een droogpak bij het omkleden een stuk fijner dan een wetsuit!

Baseer het type en het materiaal van je duikpak op wat je met het pak wilt gaan doen. In welk(e) seizoen(en) wil je ermee duiken? Hoe lang zijn de gemiddelde duiken die je maakt? Hoe erg vind je het dat je het tijdens het omkleden koud krijgt? En, niet onbelangrijk: wat is je budget? Uiteraard is ook de pasvorm  van het pak erg belangrijk.

Houd vooral rekening met de pasvorm! Als je een masker test, kijk dan naar het plafond en leg het masker voorzichtig op je gezicht, zonder de band om je hoofd te leggen en zonder door je neus in te ademen. De siliconen maskerrand moet nu zoveel mogelijk op je gezicht aansluiten. Laat dit door iemand anders controleren! Adem daarna heel zachtjes door je neus in en kijk vooruit. Nu moet hij gewoon blijven hangen. Kies altijd een masker met CE250-keurmerk. Daarvan is het glas gehard en getest en kan het in ieder geval een behoorlijke klap overleven zonder dat het glas in tientallen stukjes uiteen spat. Mocht je je trouwens afvragen wat beter is, een duikbril met twee glazen of met een doorlopend glas: op een duikbril met twee losse glazen kun je makkelijker correcties laten toepassen. Als je dus een bril nodig hebt om kleine lettertjes te lezen, moet je je masker optisch laten aanpassen en is een masker met een enkel doorlopend glas minder handig.

Een goede snorkel heeft een passend mondstuk en een flink formaat. In de duikshop vind je snorkels in tal van uitvoeringen: met een clip om hem aan de band van je duikbril vast te maken, met een flexibele slang onderaan, met een waterloosventiel of zelfs met een stukje kunststof aan het uiteinde dat het binnenstromen van water zou moeten voorkomen.

Er zijn twee soorten vinnen: met een vast schoentje (voor in het zwembad) en met een open hiel waarbij je een neopreen schoentje nodig hebt (voor in het buitenwater). Goede vinnen hebben soepele rubber strips of plooien in de lengterichting. Als je de vin vastpakt kun je het blad een beetje doorbuigen. Voor vinnen geldt dat je altijd zorgvuldig moet passen. Is de instap te klein of juist te groot, dan kan dat kramp veroorzaken. Het schoentje of de vin moet bovendien stevig zitten, maar niet knellen.

Je hebt duikcomputers voor aan je pols en duikcomputers voor in een console. Deze laatste variant zit vast aan je automatenset. Polscomputers zijn makkelijker in gebruik; je neemt ‘m sneller even mee naar je laptop. Waar je verder op kunt letten als je een duikcomputer aanschaft: kan de computer zowel gewone lucht berekenen als nitrox? Zit er een interface bij waarmee je op een laptop, tablet of computer gegevens over je duiken kunt terugzien? Zit er een alarmfunctie op als je te snel opstijgt of als de decompressielimiet is bereikt? En is de computer lucht-geïntegreerd? Dat laatste wil zeggen dat automatisch wordt berekend hoe lang je nog onder water kunt blijven, uitgaande van het huidige luchtverbruik.

Loodblokken en softlood zijn er in verschillende gewichten, zodat je je trim heel precies kunt bepalen. Het gewicht wordt echter niet alleen weergegeven in kilogrammen, maar vaak ook in lbs, ponden uit het Amerikaanse (imperial) systeem. 1 lbs is 453,6 gram. Het is belangrijk dat je je lood in één beweging kunt afgooien, en daarom zijn loodgordels voorzien van snelgespen. Softlood bestaat uit buideltjes met hagelkorrels die in speciale gordels passen. Een complete softloodgordel is duurder dan loodblokken, maar het draagt prettiger. Je kunt echter ook kiezen voor een jacket met geïntegreerd lood. Dat bestaat uit speciale ballastzakken met een afwerpsysteem die in het jacket geklikt worden. Als je voor dit type vest gaat, controleer dan goed of de bijbehorende ballastzakken voldoende lood kunnen bevatten voor de uitrusting die je van plan bent te gebruiken. Het zou zonde zijn als je jacket de hoeveelheid lood niet aan kan en je uiteindelijk alsnog een loodgordel moet kopen!

Een ademautomaat heeft verschillende onderdelen: eerste trap, tweede trap, een alternatieve tweede trap (ook wel octopus genoemd), slangen en een console. Je kunt alle onderdelen los kopen, maar het is beter als de eerste trap, tweede trap en de alternatieve tweede trap van hetzelfde merk zijn. De belangrijkste eigenschap van een ademautomaat is dat deze voldoende lucht geeft. Ademautomaten die comfortabeler ademen, zijn meestal wat duurder.

In de keuze voor een trimvest speelt je duikervaring een belangrijke rol, evenals het soort duiken dat je wilt maken. Wil je een met lood geïntegreerd trimvest? Welk hefvermogen moet je vest hebben, bijvoorbeeld in verband met het duiken met dubbele tanks? Heeft je trimvest genoeg zakken en D-ringen voor de duiken die je van plan bent te gaan maken? Let bovendien op het aantal snelontluchters op het trimvest; die moet je tijdens het duiken snel kunnen vinden. Uiteraard is ook de pasvorm van het trimvest erg belangrijk.

Duikflessen heb je in drie soorten: van staal, aluminium en composiet. Stalen cilinders worden in Europa het meeste gebruikt. Ze hebben een maximale vuldruk van 232 bar, een redelijk dunne wand en een wat dikkere bodem en schouders. Alle flessen zijn in verschillende afmetingen te koop, variërend van 4 tot 20 liter waterinhoud en met een vuldruk van 232 of 300 bar. In de regel wordt de 15-literfles als grootste enkele fles gebruikt en de dubbel-7 als kleinste dubbelset. Voor eenvoudige duiken in Nederlandse zoetwater plassen heb je meestal wel voldoende aan een stalen 10 liter fles. Duik je op de Noordzee dan heb je meestal een dubbelset nodig. Uiteraard is dit afhankelijk van je persoonlijke luchtverbruik. Duikers die zich op het technisch duiken oriënteren gebruiken vaak dubbel-10 sets of grotere en/of meer cilinders. Bedenk ook welk type kraan je wilt gebruiken. Je hebt de keuze uit een DIN- of INT-kraan. Ook de eerste trap van je ademautomaat moet je hier op afstemmen.

Je kunt natuurlijk iets tweedehands kopen, maar let wel op de kwaliteit en de pasvorm, én vraag goed na hoe het materiaal onderhouden is. Bij een tweedehands aankoop mis je echter advies op maat, dus houd daar rekening mee. Een duikcomputer kun je overigens het beste nieuw kopen. De computermodellen die berekenen hoe lang je nog veilig onder water kunt blijven, veranderen regelmatig. Een 10 jaar oude duikcomputer kan daardoor misschien minder veilig zijn dan een nieuwe duikcomputer.

Dat kan bij de meeste duikwinkels. Op de website www.duiklucht.nl vind je een overzicht van alle vulstations in Nederland.

Contactpersoon Duikmateriaal

Marije Oudejans

materiaal@duikspotter.nl
0318-559347

Video's

1:12

Hallo Bruce! – door Rob Aarsen

Proefvaart met Bruce, de nieuwe RIB van De Witte Boulevard. Vaar je mee? ? Door Rob Aarsen

Komende events