Wat is de mooiste foto die jij ooit onder water hebt gemaakt?

Onderwaterfotografie en -film is booming. Het is tegenwoordig ook zo makkelijk om een foto of filmpje te maken en dat achteraf met je vrienden te delen! Tegelijkertijd blijkt het lastig om een écht mooie onderwaterfoto te maken. Want hoe voorkom je die groene of blauwe zweem over je foto? Hoe zorg je voor de juiste belichting? En hoe komt een bewegende vis scherp op de foto of video? Op deze pagina vind je tips voor zowel beginnende, gevorderde als zeer ervaren fotografen. En geniet natuurlijk ook van de meest prachtige beelden – waaronder de winnaars van diverse foto- en filmkampioenschappen!

Heb je deze artikelen al gelezen?

Veel gestelde vragen

Je hebt compactcamera’s, systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s. Compactcamera’s zijn eenvoudig in het gebruik, licht en klein. Ze zijn gemakkelijk mee te nemen onder water. Systeemcamera’s zijn compacte camera’s met verwisselbare lenzen. Qua mogelijkheden vergelijkbaar met een spiegelreflexcamera, maar de afmeting lijkt eerder op die van een compact camera. Bij een spiegelreflexcamera komt het beeld dat je ziet door de lens via een spiegel in een optische zoeker. Daarom zijn deze camera’s groter dan de systeemcamera’s, die geen spiegel hebben. Het zoekerbeeld is klein maar scherp en contrastrijk. Spiegelreflexcamera’s kennen geen vertragingsfactor tussen het moment van afdrukken en opnemen. De autofocus werkt snel en nauwkeurig. Het nadeel is dat een spiegelreflex in een onderwaterhuis groot en zwaar is. Meer informatie over verschillende soorten onderwatercamera’s vind je in dit artikel. Daarin lees je ook meer over eventuele accessoires. Let bij aanschaf van een onderwatercamera in ieder geval goed op de maximale diepte die de camera aan kan!

Als je al een (eenvoudige) compactcamera hebt, dan kun je overwegen om daar een onderwaterhuis voor te kopen. Je kunt natuurlijk ook een simpele waterdichte camera aanschaffen waar je tot een paar meter diepte mee kunt experimenteren. In dit artikel kun je meer informatie vinden over onderwatercamera’s die geschikt zijn om mee te beginnen.

Natuurlijk kan dat! Er worden in Nederland diverse foto- en filmwedstrijden georganiseerd waar zowel beginnende als ervaren fotografen aan kunnen meedoen. De Nederlandse Onderwatersport Bond organiseert jaarlijks het Open Nederlands Kampioenschap Onderwaterfotografie en –videografie. Daarnaast worden ook aan duikbeurzen vaak fotowedstrijden gekoppeld, bijvoorbeeld door Duikeninbeeld.tv. In 2015 was Nederland host country voor het Wereldkampioenschap Onderwaterfotografie. Ieder jaar doen diverse Nederlandse fotografen mee aan topwedstrijden, zoals het EK of WK.

Water filtert kleur uit het licht, vooral de kleur rood. Daarom geldt: hoe dieper je duikt, hoe groener/blauwer je foto’s worden. Door je witbalans anders in te stellen kun je het gebrek aan kleuren een beetje compenseren. Daarnaast kun je een foto natuurlijk ook op een computer nabewerken en de witbalans aanpassen. In dit artikel kun je hier meer over lezen.

Dat hangt er vanaf hoe diep je gaat. Als je fotografeert tijdens een diepe duik, dan kun je het gebrek aan licht en kleuren compenseren door een flitser te gebruiken. Het gebruik van een flitser heeft echter ook een nadeel, en dat is dat ook alle stofjes en zandkorrels opgelicht worden. Daarom kun je soms beter niet flitsen, óf een losse flitser van opzij gebruiken.

Maak voor iedere duik de o-ring van de frontpoort en die van het camerahuis schoon en droog. Na de duik kun je je camera het beste een kwartiertje in een bak koud zoet water leggen. Na dit dompelbad dep je de poort en het scherm achterop de camerabehuizing droog met een zachte doek. Niet wrijven, dat geeft krassen! Maak de behuizing droog met een tissue, vooral op de doorsnede van het huis. Eens in de twee jaar is het verstandig de camerabehuizing een grote onderhoudsbeurt te geven. Beschadigingen worden gerepareerd en eventueel aangekoekt vuil uit de doorvoeringen verwijderd.

Er zijn in Nederland veel instructeurs, fotografen en duikwinkels die cursussen organiseren over onderwaterfotografie. De Nederlandse Onderwatersport Bond heeft twee specialisaties: Digitale Onderwaterfotografie Basis en Digitale Onderwaterfotografie Gevorderd. Je kunt deze specialisaties volgen bij bevoegde duikinstructeurs, al dan niet via een duikclub.

Contactpersoon Onderwaterfotografie en -film

Ron Offermans

fotografie@duikspotter.nl
0318-559347

Video's

2:26

TODI workshop visportret: doe jij ook mee?

Deze video is gemaakt tijdens de Workshop fotografie “Visportret” in TODI met Ron Offermans. Wil jij meedoen aan de volgende workshop? Dat kan! Deze is op 22 maart 2019!

TODI is het eerste indoor snorkel- en duikcentrum in Europa waar je tussen dertig verschillende soorten vissen duikt. Hier leer je onder ideale omstandigheden een visportret te maken, begeleid door Ron Offermans. Kosten: 75,00 euro p.p. Inschrijven via e-mail: miche@todi.be.

Deze workshop organiseren wij samen met DuikeninBeeld.

Komende events

29 May '24

Fotoreis met René Weterings naar Egypte