Leestijd: 2 minuten

Een foto maken: in eenhonderdste van een seconde is het gebeurd. Er komt natuurlijk meer bij kijken. In ‘Zó gemaakt’ legt de fotograaf uit hoe een beeld tot stand is gekomen. Deze keer: Mosdiertjes in strijklicht.

Het Pacifisch mosdiertje Pacificincola perforata is klein, maar ook mooi. Het kalkskelet is maar ca. 0.4 mm hoog. Deze mosdiertjes leven in kolonies en halen met hun tentakeltjes hun voedsel uit het water.

 

Locatie

De foto is gemaakt aan de buitenkant van de noordelijke strekdam van de Springersdiephaven op een diepte van ongeveer 70 cm. De kleine kolonie was verstopt aan de onderkant van een lege oesterschelp.

 

Camera

Olympus Tg-5 zonder onderwaterhuis en als duiklamp een Rif-mini. Op de beschermring die verwijderd kan worden voor het plaatsen van accessoires, heb ik een geribbeld  wit plaatje kunststof als extreme zonnekap geplaatst, met in het midden een gat van 10 x 7.5 mm. Dit omdat ik de mosdiertjes van de zijkant wil belichten.

 

Idee

De meeste kolonies van dit mosdiertje zijn klein, dikwijls kleiner dan één vierkante centimeter en vallen niet erg op. Toch heb ik niet meer dan tien lege Japanse oesterschelpen omgedraaid om ze te vinden. De mosdiertjes kan ik niet met het blote oog determineren en ik kan ook niet zien of de tentakels zichtbaar zijn, dus daarvoor gebruik ik de camera. De ruimte tussen het kunststof plaatje en het onderwerp is ongeveer een centimeter en deze ruimte gebruik ik ook voor de belichting. Hier komt het nut van de zelfbouw zonnekap in beeld, want deze zorgt ervoor dat licht van de duiklamp niet in de lens schijnt. Het witte oppervlak werkt ook als een reflectiescherm zodat de schaduwpartijen wat worden opgelicht.

 

Belichting

Voor deze foto zijn geen flitsers gebruikt.

 

Nabewerking

Nabewerking is gedaan in Lightroom. De foto is iets gekropt (zie EXIF data). De witbalans is handmatig aangepast en de hooglichten zijn gedempt. Helderheid en nevel verwijderd naar + 20. Met het maskerpenseel is de achtergrond iets donkerder gemaakt en zijn een paar vrijstaande tentakeltjes iets opgelicht. Ik heb een zwakke ruisreductie toegepast.

 

EXIF data

Bestandstype: Raw
Bestandsgrootte: 4000 x 3000 bijgesneden tot 3618 x 2713
Belichting: 1/640 sec bij f 6.3
Belichtingsprogramma: Diafragma voorkeuze
Lichtmeting: Spot
Lichtgevoeligheid: ISO 100
Brandpuntafstand: 18 mm (FF ca. 100 mm)
Witbalans: Automatisch